På grund af helligdagene beder vi om forståelse for en længere leveringstid.

Køb og opdragelse af en killing

Du har besluttet dig for at berige dit liv med en killing, eller måske overvejer du det, men vil gerne have flere oplysninger først. At anskaffe og opdrage en killing indebærer et stort ansvar, så god forberedelse er et vigtigt første skridt. I denne artikel vil vi give dig praktiske tips og gode råd om køb og opdragelse af en killing. Ved at gennemgå vigtige oplysninger på forhånd og følge praktiske tips og råd, kan du give din nye ven en flyvende start.

Anskaffelse af en killing

Før du beslutter dig for at tage en killing ind i dit hjem, er det vigtigt at tænke grundigt over, hvilken race der passer bedst til dig, og hvilke forventninger du har til katten. Overvej, om du vil have en kat, der primært opholder sig indendørs, eller en udekat, der skal fange mus i haven. Ikke alle katte egner sig til udelukkende at være indendørs, og ikke alle katte egner sig til at være udendørs. Katte varierer meget i deres behov for opmærksomhed og kan have forskellige energiniveauer. Vælg en kat, der passer godt til dig og din livssituation med hensyn til egenskaber, i stedet for kun at se på udseendet. Karakteren hos en killing i kuldet giver ofte et første indtryk af, hvordan katten vil opføre sig som voksen. Nogle killinger er naturligt mere foretagsomme og livlige end andre.

Kattens race og karakter

Når man træffer et valg, er det vigtigt ikke kun at se på de ydre træk, men især på racens karaktertræk. Hver race har specifikke egenskaber, der bestemmer dens karakter. Der er også forskelle i f.eks. størrelse og pelstype (lang- eller korthåret). Nogle katte er perfekte gårdkatte og kan bruges til at fange mus, mens andre racer er mindre aktive og kan lide at være indendørs så meget som muligt.

Det er også meget vigtigt at tage din boligsituation og den mulige sammensætning af din familie med i din beslutning. For eksempel gør du klogt i ikke at placere en tilbagetrukket, stille killing i et miljø med travle, små børn. Omvendt kan en aktiv, initiativrig og legesyg killing hurtigt komme til at kede sig i et stille hus, hvor den er meget alene.

Bor du på øverste etage i en lejlighed, midt i en travl by eller langs en meget trafikeret hovedvej? Så er en aktiv udekat måske ikke det mest ideelle match. Selvom nogle katte fint kan vænne sig til udelukkende at leve indendørs, er der også mange katte, der simpelthen ikke kan vænne sig til det og vender op og ned på huset af frustration.

En killings alder

Ifølge loven må killinger først forlade deres mor, når de er 12 uger gamle, for at komme til deres nye hjem, og ikke før. Med stamtavlekillinger vil det ikke engang være før 13 uger. Det er også vigtigt, at de får deres første vaccination, når de er 9 uger gamle. Vaccinationen beskytter mod (smitsomme) sygdomme, som kan gøre dem alvorligt syge. Ud over vaccination er det også vigtigt at give killingen ormekur og behandle den med et passende middel mod lopper og flåter.

Hvor får jeg min killing fra?

Asylet:

Mange mennesker tænker straks på en katteopdrætter, når de overvejer at købe en killing. En logisk tanke, men vidste du, at der også jævnligt afleveres killinger til dyreinternatet? Du kan overveje at besøge internatet først, før du beslutter dig for at gå til en opdrætter. Nogle mennesker har mistanke om, at de fleste dyr bliver bragt til asylet, fordi de har visse (adfærds)problemer eller noget lignende. Men der er også mange dyr på asylet af andre årsager. Her kan man f.eks. tænke på en afdød ejer eller et uønsket kuld killinger.

Så hvis du er åben for det, kan du også vælge at give en killing en ny chance for at få et kærligt hjem! I princippet bliver dyr, der ender på internatet, altid undersøgt ordentligt af en dyrlæge først. De får deres vaccinationer, en chip og bliver i mange tilfælde også kastreret/steriliseret.

Opdrætter:

Vil du hellere have en killing fra en opdrætter? Så er der et par ting, du skal være opmærksom på. Vælg altid en pålidelig opdrætter, som har alt i orden. En god opdrætter bruger meget tid og energi på at passe og pleje kuldet. Desuden vil en god opdrætter altid sørge for, at moderkatten er til stede, og lade killingerne vokse op i et rent og hjemligt miljø.

De vil meget gerne svare på dine spørgsmål og give dig tid til at se på kuldet. De har ofte heller ikke noget problem med, at du gerne vil kigge forbi flere gange for at se på kuldet.

Tag et godt kig på killingerne, og prøv at vurdere, om de er i god stand. Er ører, øjne og næse rene? Føles killingen ikke underernæret? Desuden skal anus være ren, og hud og pels må ikke udvise problemer som flager, skaldede pletter eller sårskorper. Kan du se små, sorte prikker i pelsen? Det kan tyde på loppeekskrementer.

Det er også vigtigt at holde øje med, hvordan killingerne reagerer på lyde og deres omgivelser. Dyr kan altid blive forskrækkede over høje lyde, men et godt socialiseret dyr kommer sig hurtigt efter sådan en hændelse. Ud over lyde fra omgivelserne er det også vigtigt at se, hvordan killingerne reagerer på berøring. Kan du nemt klappe og tage dem op, eller gemmer de sig?

Det kan være meget tidskrævende at håndtere en killing, der ikke er godt socialiseret. Det er meget svært at pleje dens pels og negle, og killingen kan blive meget stresset, hvis den skal tages op, f.eks. i forbindelse med et tjek hos dyrlægen.

Du kan også bede opdrætteren om et vaccinationscertifikat og spørge, om forældrekattene er blevet tjekket for visse (arvelige) defekter. Eftersom killinger kan blive inficeret med orm i en meget ung alder, kan du spørge, om de har fået ormekur for nylig.

Hos private:

Hvis du ønsker at købe en killing gennem en privatperson, skal du være meget opmærksom på, om de ikke har mange forskellige kuld. Chancerne er, at det er en brødopdrætter, som behandler dyrene på en forfærdelig måde ved konstant at lade dem få kuld. Brødavlere tager dyrenes velfærd og sundhed for givet og tænker kun på den indkomst, de genererer fra salg. Nogle gange beslutter folk at overtage et dyr fra en brødavler for at redde dyret fra disse elendige forhold, men desværre er det endnu en grund til, at disse handlende fortsætter med at gøre det.

Selvfølgelig er der også privatpersoner, der gerne vil avle en enkelt gang eller meget lejlighedsvis, fordi de simpelthen nyder at opdrætte et kuld.

Hvad har en killing brug for?

Det siger sig selv, at når du køber en killing, skal du have forskellige katteprodukter tilstede i dit hjem. Hvad har du brug for, for at din killing kan trives?

  • Fuldfoder til killinger: Killinger har særlige ernæringsmæssige behov og har derfor brug for et særligt killingefoder. For at vokse op sundt har de brug for et komplet, afbalanceret måltid, der hjælper med at støtte deres vækst og udvikling. Vækstperioden er derfor en vigtig fase, som er med til at bestemme den fremtidige voksne kats helbred. Giv en komplet kost af høj kvalitet med skiftevis tør- og vådfoder.

    Det kan være en stor hjælp at konsultere en dyrlæge for at få råd om passende kost og ernæring. Opdel den daglige mængde mad i flere små måltider. Det fremmer ikke kun en sund fordøjelse, men kan også være en fornøjelig forandring for din killing. Derudover er det vigtigt at have en konsekvent fodringsrutine. Giv din killing mad på faste tidspunkter, og undgå store udsving i fodringsskemaet. Husk, at din kat skal have adgang til masser af frisk, rent drikkevand i løbet af dagen.

  • Mad- og vandskål: Katte kan godt lide at drikke forskellige steder, så placer gerne flere vandskåle eller vandfontæner i huset.

  • Kattekurv: Selvom mange katte kan sove fint på sofaen eller i din seng, er det en god idé at købe en kurv til din killing. Placer kurven et roligt sted, så dit kæledyr altid kan trække sig tilbage og hvile uforstyrret.

  • Kattebakke og kattegrus: Kattebakker og kattegrus findes i forskellige former og størrelser. Du kan f.eks. vælge en åben eller lukket kattebakke, fint kattegrus eller groft kattegrus. Til killinger og deres små poter anbefales ekstra blødt, fint kattegrus.

    Har du flere katte i dit hjem? Så sørg for, at hver kat har sin egen kattebakke. Katte kan naturligvis ikke lide dårlig lugt. Derfor bryder de sig ikke om at gøre deres "ærinde" i nærheden af deres spise-, drikke- eller sovested. Det er derfor tilrådeligt at placere kattebakken og mad- og vandskåle i separate områder, så din kat kan spise og drikke uden problemer.

  • Kradsetræ: Et kradsetræ eller kradsemøbel er uundværligt for katte. Det er vigtigt, at din kat kan pleje sine negle ved at kradse. Katte kradser af forskellige årsager. At kradse i noget er en måde at markere sit territorium på, slappe af og pleje neglene, så de ikke vokser ind. Hvis du ikke har et kradsetræ i dit hjem, er der stor sandsynlighed for, at din kat alligevel vil lede efter et andet møbel, hvor den kan kradse.

  • Kattelegetøj: Legetøj er ikke kun godt for din killings mentale udvikling, det hjælper også med at frigøre energi og reducere risikoen for kedsomhed og udvikling af uønsket adfærd.

  • Produkter til pelspleje: Dette omfatter børster, kamme, ormekure og produkter mod lopper og flåter. Du kan også bestille sårsalver, hårbollepasta og en katteshampoo.

  • Andre produkter: Du kan selvfølgelig også bestille lækre kattesnacks for at belønne din killing med en velsmagende snack en gang imellem. Vælg små, bløde snacks, og giv altid snacks med måde.

    Hvis du med tiden vil lade din kat gå ind og ud på egen hånd, er en kattelem uundværlig. For katte, der går udenfor, er det tilrådeligt at give dem et halsbånd (med en klokke og eventuelt et adresseskilt).

    Tip: Anskaf en transportkasse og lær din killing fra en tidlig alder, at dette er et sikkert og roligt sted. Lad være med at tvinge den, og lad være med at lukke døren i starten. Brug aldrig en transportkasse til at indespærre din kat (i længere tid ad gangen). En transportkasse kan forårsage stress, hvis katten ikke er vant til den, så hvis den introduceres i en tidlig alder, kan det gøre et dyrlægebesøg meget mindre stressende.

Introduktion af din nye killing

Du har søgt alt grundigt igennem og endelig fundet det perfekte match! Det øjeblik, hvor du kan hente din nye husven, er et spændende og specielt øjeblik. Naturligvis ønsker du, at alt skal gå glat, så din killing får et godt førstehåndsindtryk. Det anbefales ikke, at du slipper din killing løs og lader den strejfe rundt i hele huset med det samme. Det er godt at indse, at din killing lige er blevet taget fra den varme, velkendte rede og pludselig er alene i et helt fremmed miljø, uden mor, brødre og søstre! Giv derfor først din killing sit eget lille rum med lidt mad, drikke og en kattebakke, så den kan falde til ro.

Har du andre kæledyr? Så vent mindst en dag, før du introducerer din killing for din hund eller kat. Det er meget vigtigt at gøre det forsigtigt og gradvist, uden konflikter. Hvis der er meget uro og/eller stress, skal du helst udskyde introduktionen et stykke tid. At forebygge et dårligt bekendtskab/konflikt er bedre end at helbrede. Du vil bruge meget mere tid på at genvinde tilliden og genoprette den gensidige fred, end hvis den første introduktion går godt med det samme.

Opdragelse af en killing

En killings opdragelse starter med moderkatten. Det er en af grundene til, at det er vigtigt, at killingerne bliver i kuldet længe nok til, at de kan få den nødvendige opdragelse af moderen. Moderkatten lærer sine killinger, at de ikke må gøre bestemte ting, eller at de f.eks. ikke skal være bange for lyden af støvsugeren. Killinger følger naturligt deres mor, og når de ser, at hun ikke er bange for bestemte ting, vil de hurtigt overtage denne adfærd fra hende.

Så snart din killing kommer hjem til dig, overtager du opdragelsen. Begynd opdragelsen fra dag ét, og vær konsekvent, men retfærdig. Killinger lærer hurtigst, når den ønskede adfærd belønnes. Belønning er derfor meget mere effektivt end straf. Beløn din killing, når den kradser i kradsetræet, når den tisser i kattebakken og så videre.

Det er bedre at forebygge uønsket adfærd så meget som muligt. At aflære noget tager meget mere tid og kræfter. Læg derfor sårbare ting væk midlertidigt, og barrikader de steder, hvor din killing ikke må være.

Socialisering

Kattens socialiseringsperiode er en vigtig fase, hvor katten udvikler sociale færdigheder. Der er så at sige to socialiseringsperioder. Den første er fra 3 til 7 uger, altså i perioden sammen med kuldet. Derfor er det også meget vigtigt, at kuldet, i moderens nærvær, kan vokse op i et hjemligt miljø, hvor de straks oplever alle mulige ting.

Den anden fase starter, når katten er 8 uger gammel. I denne periode lærer katten yderligere at håndtere forskellige situationer, artsfæller, andre dyr og mennesker. Vigtige aspekter af socialisering omfatter fortrolighed med daglige handlinger som at samle op, røre ved, pleje, bruge kattebakken, lege og vænne sig til normale huslyde.

  1. Kattebakketræning: Start med at vælge det rigtige sted til kattebakken. Vælg et roligt sted, hvor din killing ikke vil blive forstyrret, og placer ikke kattebakken i nærheden af dens spise- og drikkeområde. Derudover kan det være vigtigt at eksperimentere med forskellige typer af kattebakker. Nogle katte foretrækker åbne bakker, mens andre er mere komfortable i lukkede varianter.

    Positiv forstærkning er et stærkt værktøj. Forstærk den ønskede adfærd ved at belønne din killing med godbidder efter et vellykket toiletbesøg. Det er med til at skabe en positiv tilknytning til kattebakken. Du skal dog ikke gøre det, mens killingen stadig er i gang, men når han eller hun forlader kattebakken.

  2. Dyrlægebesøg: Regelmæssige besøg hos dyrlægen er vigtige for at bevare sundheden hos din voksende kat. Disse besøg hjælper ikke kun med at socialisere din killing, men også med at opspore mulige sundhedsproblemer tidligt og træffe forebyggende foranstaltninger. Dyrlægen vil f.eks. tjekke din kats vægt og tænder.

    Det er også vigtigt at give din kat vaccinationer mod almindelige kattesygdomme. Derudover er forebyggende behandlinger mod lopper, flåter og orm uundværlige. Det sidste kan du selvfølgelig selv gøre derhjemme og behøver ikke nødvendigvis at få en dyrlæge til at gøre det for dig. Men hvis du synes, det er svært eller spændende at gøre for din unge killing, så tøv ikke med at bede din dyrlæge om at gøre det for dig.

  3. Legetid og stimulering: Legetid er meget vigtigt for killinger. Den sociale leg starter allerede, når killingerne er 4 uger gamle. Så leger de med deres mor og de andre killinger. Hvis det bliver for højlydt, vil legen i de fleste tilfælde blive stoppet. Derfor er det også vigtigt, at du lader din killing stoppe, hvis han eller hun begynder at lege for voldsomt med dig.

    Killinger har masser af energi, og tilstrækkelige legemuligheder er derfor vigtige for deres fysiske og mentale udvikling.

    Katte er af natur sande jægere. Leg giver katten mulighed for at tilfredsstille sit naturlige jagtinstinkt. Samtidig med at du giver udtryk for naturlig adfærd, må du ikke glemme vigtigheden af kradsetræer og et stimulerende miljø, hvor din kat kan nyde at gå på opdagelse.

Katte er ikke hunde. Selvom det kan virke indlysende, er det nyttigt at forstå, at træning af din kat ikke fungerer på samme måde som med en hund. Katte er selvstændige af natur og har ikke altid let ved at samarbejde. Her er nogle tips, du kan huske på:

  • Katte reagerer mere effektivt på belønninger, som f.eks. godbidder, og mindre godt på straf.

  • Vælg korte træningssessioner for at fastholde din kats opmærksomhed.

  • Start i en ung alder for at få de bedste resultater.

  • Lad være med at tvinge noget igennem! Lad katten bestemme, hvornår han eller hun har fået nok af træningen, og lad det så være ved det.

Vidste du, at du kan bestille et bredt udvalg af produkter til killinger til de skarpeste priser hos Brekz? Tjek vores komplette sortiment og bestil alt til din killing online hurtigt og nemt.

Vil du læse andre blogartikler?

Vil du vide mere om killinger? På vores blogside kan du læse alt om din killing, mad, sundhed og adfærd.


Hold mig opdateret

Du vil modtage én e-mail, når dette produkt er kommet på lager igen.

E-mail
Ugyldig e-mail adress Ugyldig e-mail adress Du ér allerede tilmeldt beskedservice via e-mail, om dette produkt. Noget gik galt
Din e-mailadresse vil ikke blive brugt til andre formål.