Bemærk: Leveringstiden er midlertidigt længere end normalt. Vi forventer hurtigt at indhente efterslæbet!

Hvorfor kaster min hund op?

Opkastning kan forekomme jævnligt hos hunden. Vi taler om at kaste op, når en hund spytter sin mad ud og/eller drikkevare igen. Opkastning er meget ligesom at gylpe. Når maden og drikken kastes op, afvises den, før den når maven. Dette sker normalt kort efter at have spist eller drukket. Det er vigtigt at skelne mellem akut opkastning og kronisk opkastning. Dette skyldes, at årsagerne ofte er forskellige og derfor skal behandles forskelligt.

Du tænker måske: "Min hund kastede op, skal jeg gå til dyrlægen nu?" Akut opkastning (dvs. kort efter indtagelse af mad eller drikke) er normalt ikke hastende. Hvis det er unikt eller begrænset til et par gange og din hund stadig er ret aktiv og munter, kan du vente, til det forsvinder af sig selv. Men hvis din hund fortsætter med at kaste op i lang tid og bliver sløv, er det klogt at gå til din dyrlæge. De fleste hunde har sommetider kvalme eller opkastning. Opkastning beskytter kroppen mod indtagelse af irriterende stoffer, før de kan forårsage skade. Sædvanligvis er opkastning et symptom på en sygdom, virus, bakterier, dårligt mad eller en pludselig ændring i kosten. 

Akut opkastning

Akut opkastning kan forekomme regelmæssigt, fordi mange hunde kan spise noget udenfor under gåturen. De fleste årsager til akut opkastning er harmløse, ofte er din hund stadig opmærksom og munter. Hvis din hund bliver meget sløv, så kan det tyde på en mere alvorlig årsag. Opkastning bør normalt være hurtigt overstået. Hvad er alle de mulige årsager til akut opkastning hos din hund? De mest almindelige årsager er virusinfektion eller at spise noget dårligt. 

En virusinfektion

De mest almindelige vira, der forårsager akut opkastning, er Rotavirus og Coronavirus. Men andre vira er også mulige, herunder en alvorlig variant som Parvo. Årsagen er dog normalt en mere harmløs virus, der helbreder sig selv.

Spise noget dårligt

Mange hunde vil spise alt. Så det kunne være noget, der blev spist, mens i gik tur, hvilket ikke var godt for din hund. Dette kan også være et objekt, der ikke er fordøjeligt og ikke kan passere gennem mave-tarmkanalen eller dårligt mad. 

Disse er de mest almindelige årsager til akut opkastning hos din hund. Selvfølgelig kan der være mange andre årsager. En anden alvorlig årsag kan være mavedrejning. I dette tilfælde opstår såkaldt tom opkastning. I tilfælde af mavedrejning er det bedst at gå til din dyrlæge så hurtigt som muligt, for det kan være fatalt for din elskede firbenede ven.

Behandling af akut opkastning

Efter et besøg hos dyrelægen

  • Administrer medicin mod opkastning
  • Giv halsbrandshæmmere
  • I tilfælde af dehydrering kan intravenøs væske gives til din hund af dyrlægen.

Kronisk opkastning

Kronisk opkastning er opkastning, der varer længere end 7-10 dage. Årsagerne til dette kan være:

  • En overfølsomhed eller allergi over for fødevarer
  • En kronisk gastrointestinal infektion
  • En gastrointestinal tumor
  • Leverproblemer
  • Nyreproblemer
  • Parasitiske infektioner (de mest almindelige er orme)
  • Et mavesår
  • Tarmindkrængning (tarminvagination)
  • Addison's sygdom, binyrerne producerer for lidt binyrebarkhormon.

Derudover kan der være mange andre årsager. Ovenstående er kun de mest almindelige. Det er vigtigt altid at besøge dyrlægen i tilfælde af kronisk opkastning og finde årsagen. Det er vigtigt at holde øje med din hunds tilstand. Når den stadig er livlig, aktiv og ikke taber sig, er det ikke nær så hastende som en hund, der konstant kaster op, taber sig, er sløv og ikke vil spise.

Behandling af kronisk opkastning

Det afhænger helt af den underliggende årsag. Det anbefales at kontakte dyrlægen, når:

  • Din hund har spist noget anderledes
  • Din hunds mave svulmer
  • Din hund bliver ved med at kaste op
  • Din hund er syg eller ser syg ud (er sløv og spiser ikke)
  • Din hund har feber (mere end 39,5 grader Celsius)
  • Din hund drikker meget og uriner meget
  • Din hund ikke kan holde på vandet og/eller har svær diarré. Dette kan forsage dehydrering.
  • Din hund har balanceproblemer eller ikke går godt

Du kender din hund bedst og kan derfor selv afgøre om din hund har brug for en dyrelæge eller ej. Hvis du bemærker, at din hund opfører sig anderledes og tydeligvis er syg, så ring til dyrelægen for at se om det haster eller ej. 

Bemærk: Al information på denne side er almen vejledning. Alle kæledyr er forskellige. Når det gælder temperament, kroppens funktioner og generel sundhed, er der store forskelle. mellem de forskellige racer og mellem hund og kat. Har dit kæledyr problemer med sit helbred, så kontakt altid din dyrlæge. Han/hun kan altid stille en passende diagnose og hjælpe dit dyr.

         

Relaterede artikler

           


Hold mig opdateret

Du vil modtage én e-mail, når dette produkt er kommet på lager igen.

E-mail
Ugyldig e-mail adress Ugyldig e-mail adress Du ér allerede tilmeldt beskedservice via e-mail, om dette produkt. Noget gik galt
Din e-mailadresse vil ikke blive brugt til andre formål.