På grund af helligdagene beder vi om forståelse for en længere leveringstid.

Er min kat syg?

Opfører din kat sig anderledes end normalt? Spiser den mindre, eller lader den til at være mere sløv? Selvom en syg kat kan udvise forskellige symptomer, så kan du altid selv bedst mærke om der er noget galt med din kat. Herunder beskriver vi almindelige signaler, som gør det nemmere at se om din kat er syg. Hvis din kat udviser meget lidt af nedenstående signaler, anbefaler vi at kontakte en dyrlæge når katten opfører sig anderledes end normalt og du er i tvivl om der er noget galt. En kat kan ændre opførsel af forskellige grunde. En kat kan for eksempel blive syg efter en vaccination. Det behøver ikke være alvorligt og forsvinder for det meste efter et par dage.

Læs herunder mere om de mest almindelige signaler.

Hvordan genkendes en syg kat, de mest almindelige signaler

1. Forandring i adfærd
Hvis du mærker, at din kat har ændret adfærd i hvordan den omgås dig eller andre husdyr, så kan det være, at den har smerter eller ikke har det godt. Du kan for eksempel ikke røre din kat, eller den kommer ofte hen til dig for opmærksomhed. Din kat kan for eksempel også lige pludseligt opføre sig meget defensivt eller blive uvenner med de andre husdyr. En syg kat gemmer sig, slår med halen og lægger ørerne tilbage. Det kan være tegn på stress. Stress forårsages af diverse ubehageligheder. En forandring i tonehøjde, volumen og hvor meget din kat mjaver, kan også være tegn på, at din kat ikke har det godt. 

2. Forandring i spise- og drikkemønstret
Det kan være, at din kat spiser og drikker mindre. I nogle tilfælde vil din kat derimod begynde at drikke mere. Læg godt mærke til, hvornår du opdagede, at din kat havde ændret adfærd. Det kan være tegn på sygdom. Hvis dit husdyr for eksempel har problemer med tænderne, kan den begynde at spise mindre og tydeligvis have problemer med at tygge. Nogle katte kan også pludselig begynde at kaste meget op. Det kan ske kort efter, at katten har spist eller uden at den har fået noget i maven. Opkastning af hårbolde behøver ikke være alvorligt, men hvis din kat begynder at kaste meget op, så er det vigtigt at finde en årsag. Hvis din kat ikke vil spise og/eller drikke i over 24 timer, skal du kontakte din dyrlæge. 

3. Forandring i aktivitetsniveau
Hvis din kat pludselig eller lidt efter lidt bliver meget mindre aktiv, så kan der være noget i vejen. Når din kat bliver ældre, så er det helt normalt at dyret bliver mere roligt, men det kan i nogle tilfælde også være tegn på, at dit husdyr er sygt. Især hvis din kat nog er relativ ung og pludselig bliver sløv eller sover meget. Så kan det anbefales at observere dit kæledyr den kommende tid. Prøv at lægge mærke til om katten for eksempel går anderledes. Går den lidt stivere? Har den problemer med at går op ad trappen eller hoppe op i vindueskarmen? Det er muligt, at dit husdyr har ondt i musklerne eller leddene. 

4. Forandring i søvnmønster
Hvis søvnmønstret og/eller sovestillingen forandres mens den sover, kan det være tegn på for eksempel smerter. Sover din kat mere end normalt eller er den meget urolig og sover mindre end normalt? Så kan der godt være noget galt. 

5. Adfærd på kattebakken
Når din katte ikke besørger eller tisser i kattebakken, kan det være tegn på problemer. Det er en god idé, ikke at ignorere denne opførsel. Også hvis din kat kun har gjort det én gang, anbefales det at holde øje med din kat. Derudover er en forandring i afføring eller problemer med at tisse, en indikation af, at din kat ikke er i orden. Hvis din kat har kraftig diarré og det varer længere end 48 timer, skal du kontakte din dyrlæge og helst tage en frisk prøve af afføringen med. Hvis katten tisser og drikker overdrevent, kan der være tale om diabetes og andre sygdomme. 

6. Pludseligt vægttab
Selvom det er helt normalt at ældre katte bliver lidt tyndere, kan vægttab være en god grund til at få katten undersøgt. Forskellige sygdomme kan i begyndelsen vise sig i vægttab. Hvis din kat over en periode på 2 uger bliver ved med at tabe sig, er det meget vigtigt at du hurtigst muligt spørger din dyrlæge til råds.

7. Forandring i pleje af pels
Skæl og overdrevent slikkeri af pelsen kan opstå som følge af hudirritation på grund af for eksempel allergi eller lopper. Pelspleje er meget vigtigt for katte og virker beroligende. En kat, som ikke sørger godt for sin pels, kan have problemer med noget. Også hvis din kat bider eller kradser meget i pelsen, er det en god idé at undersøge hud og pels nærmere.

8. Dårlig ånde
Dårlig ånde hos katte kan være tegn på sygdom eller betændelse i munden. En syg kat med for eksempel nyresvigt vil også få dårlig ånde. Du kan se rødt eller hævet tandkød som et tegn på tandkødsbetændelse.

Hvornår skal du gribe ind?

Når du bemærker, at din kat opfører sig anderledes og adfærden holder ved i et stykke tid, skal du kontakte din dyrlæge. Hvor længe du skal vente afhænger naturligvis af, hvor alvorlige symptomerne er. Du kender selv bedst din kat og ved hvornår du skal begynde at bekymre dig om kattens sundhed. Det kan altid anbefales, ikke at vente for længe. Symptomer som rindende øjne, snotnæse, nysen, stakåndethed, tungt åndedræt og influenzalignende symptomer kan være tegn på sygdom. Også selvom symptomerne ikke virker alvorlige, kan det i nogle tilfælde være bedre at være hurtig, så man kan undgå en alvorligere situation. 

Hvad kan du selv gøre, hvis din kat er syg?

Din kat kan selvfølgelig også have fået sig en uskyldig forkølelse, som ikke behøver behandling hos en dyrlæge.
I vores katteapotek har vi diverse supplementer til diverse små problemer. Du kan for eksempel købe supplementer og kosttilskud, som understøtter immunforsvar, hud og pels, nyrer og led, og mod urinvejsproblemer og overvægt.  

Bemærk: Al information på denne side er almen vejledning. Alle kæledyr er forskellige. Når det gælder temperament, kroppens funktioner og generel sundhed, er der store forskelle. mellem de forskellige racer og mellem hund og kat. Har dit kæledyr problemer med sit helbred, så kontakt altid din dyrlæge. Han/hun kan altid stille en passende diagnose og hjælpe dit dyr.


Hold mig opdateret

Du vil modtage én e-mail, når dette produkt er kommet på lager igen.

E-mail
Ugyldig e-mail adress Ugyldig e-mail adress Du ér allerede tilmeldt beskedservice via e-mail, om dette produkt. Noget gik galt
Din e-mailadresse vil ikke blive brugt til andre formål.